Het is zomer, het is een zonnige zondag en we hebben al twee weken niet meer een fatsoenlijke tocht met ons Dyaantje gemaakt. Wat dan beter te doen dan het dak op te rollen, het hondenbeest op de achterbank te zetten en gewoon te gaan?

We hebben de Strand, Zee en Dijkjes route van de 2CV Club op de plank liggen. Letterlijk: ik heb alleen een papieren versie. De start is in Schoorldam, dat weten we met onze ogen dicht te vinden. Vanaf de ventweg na de rotonde naar Schoorl laten we Tom het hele parcours vastleggen.

Wat een leuk weggetje is dit, dit hebben we nooit eerder gereden. We zetten koers naar Bergen, over de Evendijk, Westgrasdijk, Kerkedijk, Baakmeerdijk, Oosterdijk, Kogendijk… Het thema ‘Dijkjes’ komt in de eerste kilometers al ruimschoots aan bod.

Bij Alkmaar aangekomen draaien we vóór de vlotbrug rechtsaf naar het centrum. Het spoor over en bij de stoplichten naar rechts de Geestersingel op, langs de Molen van Piet. Verrassend genoeg worden we daar linksaf het stadcentrum in gebonjourd. Langs de singel rijden we, tussen de eeuwenoude huisjes door. Wat een lekker sfeertje heeft Alkmaar toch, bij 28 graden, zon, bootjes, en heel veel lachende weekendgasten in, op en rond het water. Net vakantie.

De prima routebeschrijving dirigeert ons verder naar Stompetoren en de Schermer. Om Driehuizen in te slaan hopsen we over een gebogen kippenbruggetje. Met klein autootje kan dat allemaal; ik zie de sliert Eendjes al voor me die hier in juni één voor een op het brugje poseerden voor een kodakmomentje. Zouden ze dat inderdaad gedaan hebben?

Nog meer watertjes, bruggetjes en hórdes fietsers die vooral op de smalle dijkjes in de weg zitten. Dat hadden we uiteraard kunnen weten. We doorkruisen Graft en De Rijp. Zo smal! En zoveel toeristen op de been. Voor Gijs is het lastig eromheen zigzaggen en ik zit alleen maar op het papier te kijken om geen afslagjes te missen. Nee, van de omgeving genieten we misschien een ander keertje. We herademen met een koekje en wat water voor ons en Ravi bij een slootje met waterlelies.

Terug richting Alkmaar, de tocht is nog lang niet gedaan. Wachten voor het bekende pontje van Akersloot, waar tientallen fietsers voor ons staan. Het past er allemaal weer precies op. Direct daarna staan we in de file naar Limmen en Bakkum.

Door Egmond rijden we; een rondje om de Abdij, langs het slot en ander moois. Hier wurmen we ons eveneens tussen de mensen door, we worden langzaamaan warm en wat geagiteerd. Bij de doorgaande weg naar Bergen kunnen we pas even om ons heen kijken, de duinen in.

De route maakt een slinger door Bergen aan Zee. De deelthema’s Strand en Zee zijn nu aan de beurt. Op de boulevard is een soort kunstmarkt, het ziet er zwart van het volk maar het ziet er erg gezellig uit. Op de Eeuwige Laan is het filerijden onder de schuine bomen, sightseeing langs de welgestelde villa’s.

Volgens de beschrijving gaan we nu naar Schoorl. Het Klimduin is een mierenhoop geworden. Met publiek welteverstaan. De terrassen zitten vol en het wemelt van de cabrio’s. We zitten achter een grappig lichtgroen autootje, een Engels Jaguarretje uit 1953.

Sjongejonge, die reis is veel langer dan we ingeschat hadden! Goed plan, slechte voorbereiding. We zijn simpelweg op pad gegaan, geen picknick of iets van dien aard meegenomen, het is overal loeidruk wat we hadden kunnen bedenken en door het slalommen en op het papier kijken hebben we allebei weinig meegekregen van de omgeving. Vandaar ook weinig foto’s. Gelukkig is de rit opgeslagen en kunnen we hem altijd een andere keer, bij voorkeur vroeg in het voorjaar of het late najaar, rijden.

Voor nu houden we het voor gezien, we laten de beloofde Burgervlotbrug, Westfriese Dijk en het bankje van Joost Zwagerman voor wat ze zijn. Dat pikken we later wel een keertje mee, nu gaan we linea recta naar de platte polder waar de tuin koeltjes op ons wacht.


PS: de 2CV Club bestaat 30 jaar. Dit seizoen, 2022, wordt er daarom in elke provincie een jubileumtocht georganiseerd. Wij rijden ze niet allemaal mee maar voor de meeste ritten ontvangen we het GPX bestand of zoals dit keer een papieren routebeschrijving. Natuurlijk had de 2CV Club voor Noord-Holland ook voor Haarlem en omstreken of de Zaanstreek kunnen kiezen maar dit was voor ons een gouwe greep, wat mij betreft een van de mooiste stukjes van de provincie.

%d bloggers liken dit: