Er zingt een liedje in mijn hoofd. Jip en Janneke anno 1969. ‘Telefoneren, telefoneren, dat is zo makkelijk, er is niets aan…’ etc. Vervang het woord ‘telefoneren’ door ‘solliciteren’ en je krijgt een heel ander verhaal.

Solliciteren, solliciteren
’t lijkt zo gemakkelijk, d’r is nix an,
ik ga ’t proberen, zelluf proberen,
‘k ga d’r voor zitten, daar gaatie dan.

Was alles maar zo eenvoudig in het leven zoals Annie MG ons weet voor te stellen. Telefoneren, het nummer draaien met je vinger in het gaatje van de schijf en dan maar hopen dat er iemand opneemt.

Solliciteren is niet alleen het zenuwslopende proces van een mooie brief schrijven en een aangepast CV opstellen met juist díe vaardigheden en ervaringen die van toepassing zijn op de begeerde baan. Nee, was het maar zo simpel.

Voor een eventueel gesprek heb ik me verdiept in de nieuwe werkomgeving, de instanties, waar staan ze voor, wat zijn hun doelen. Nieuwe termen probeer ik me razendsnel eigen te maken en de bijbehorende wet- en regelgeving lees ik van te voren door.

Wanneer er uiteindelijk na lang wachten een uitnodiging voor een gesprek in mijn mailbox valt wordt het spannend. De eeuwige vraag: ‘wat trek ik aan vandaag’ is zomaar een uitdaging geworden. Hoe kom ik op het opgegeven adres, waar kan ik parkeren. Ik wil alles onder controle hebben zodat ik me daar niet voor in de zenuwen hoef te werken.

Dan volgt er een prettig, interessant gesprek…

Ik heb er alles aan gedaan om in aanmerking te komen voor de baan die mij op mijn lijf geschreven leek. Het oordeel bleek het tegendeel. Andere sollicitanten hadden meer kennis en ervaring in het zorgspectrum dan ik.

Solliciteren, solliciteren
’t was niet zo makkelijk, ‘k deed wat ik kan,
ik ging ’t proberen, zelluf proberen,
we gingen zitten en dat was het dan.

Het zij zo. Er volgen zeker nieuwe uitdagingen en kansen. Uiteindelijk zal er iets op mijn pad komen dat mij voldoening geeft. Waar ik mijn talenten kan benutten, waar ik plezier aan beleef. Misschien zelfs iets waar anderen blij van worden. Er ligt vast iets moois in het verschiet.

Vooralsnog gaan we eerst van de feestdagen genieten. Genieten van het samenzijn met dierbaren. Daar worden we allemaal blij van.


 

%d bloggers liken dit: