Verzamelmarkt op de West-Friese Folkloredag in Schagen, lekker rondstruinen tussen allerhande gespaarde en verzamelde oude rommel. Ansichtkaarten, postzegels, munten, ‘pins’, vazen, antieke sieraden en beugels van beugeltasjes, een paar verroeste watergolf-krultangen, poppenhuismeubeltjes en speelgoed van voor de oorlog. Wat móet je ermee.

Kristallen gebakschalen met een zilveren petitfours tang, porseleinen bonbonnières en bijbehorende bonbonschaaltjes, glazen zoutklosjes met een zilveren zoutlepeltje, vergulde gebakvorkjes met zo’n vieze nasmaak en op het steeltje mini wajang-poppetjes, een gebloemde aardewerken fruittest, zilveren of kristallen messenleggers, zwaar verzilverde servet- of vingerdoekjesringen, een schuifje en een hoekse lepel met een konijntje op het heft voor een dreumes. De tafel werd in heel vroeger jaren heel anders gedekt dan nu. Het is gemakkelijker om de kartonnen doos met de HEMA-vlaai op tafel te zetten, een papieren servetje erbij, of de pizza op schoot voor de tv op te eten.

Die oude zooi op de markt roept herinneringen bij mij op, en herinneringen, die verzamel ik.

Ik spaar verzilverde mini-fotolijstjes met op alle foto’s een aandenken aan mooie dagen, mooie mensen.
Kleine glazen vaasjes met een eigen verhaal op de kast, glanzend transparant met zachte kleurtjes, goed voor een bosje brem, viooltjes of een geknakte roos.
In het glazen kastje van oma de Provençaalse huisjes, van elke vakantie namen we er één mee voor mijn eigen dorp.
Magneten van de landen en musea die ik bezocht. Bij al die magneten denk ik terug aan de lieve mensen met wie ik daar was, in Istanbul, Cyprus, Frankrijk, Barcelona, Angkor Wat, het Stedelijk Museum Amsterdam, Singer Laren en zo voort.
Stenen van de camping en bergwandelingen,  schelpen, en zand in glazen flesjes van de stranden, souvenirs van zonovergoten vakanties.

De rest van mijn herinneringen bewaar in de verzameling van miljoenen foto’s, zowel ingeplakt in albums als digitaal in de cloud, in mijn schrijverijen, gedichten en haiku’s. Voor weinig mensen van waarde, voor mij onschatbaar.

Het leven, mijn leven, geheugen van verzamelde herinneringen als, ik herhaal mezelf, fonkelingen in het zand.

fonkelingen4


 

%d bloggers liken dit: