Een nieuw appartementje voor dochterlief vereist nieuwe meubeltjes. Niet dat er veel meer ruimte is, maar een klein bankje zou erbij moeten passen.

In het kader van duurzaamheid betekent dat uitgebreid struinen door tweedehandswinkels. Het staat in de loodsen helemaal volgestouwd met allerhande meubilair, grote eiken dressoirs, kledingkasten, marmeren badkamermeubels met verweerde spiegels, strakke jaren ’80 eetkamerameublementen, stoelen, fauteuils en heel veel banken. Zware oubollige of modernere banken, van leer of met gebloemde stof, alle kleuren van de regenboog. Direct valt mijn oog achterin op lichtbruin suède, een beetje retro tweezittertje.

Mijn smaak en keuze worden zwaar in twijfel getrokken, tot ik zeg dat mejuffrouw eens moet gaan zitten. Ze ploft neer, wiebelt wat heen en weer, gaat rechtop zitten, een beetje scheef, helemaal overdwars. Het zit toch eigenlijk wel érg lekker.

Er worden nog een paar bankjes gekeurd. De meeste zijn ofwel erg lelijk ofwel het zitcomfort valt tegen. Er is er geen die de toets der optische esthetiek doorstaat, terwijl het bruine bankje aan vertrouwen wint. Met een schapenvachtje en wat kussentjes… we zien het al bijna voor ons.

Bijna, maar niet helemaal. We duiken een andere hal in, die vol staat met de meest mogelijke prullaria. Huishoudelijke apparaten uit vervlogen tijden zoals een snijbonensnijder of een uitvouwbare fruittest. Stapels met stoven. Heerlijk alles vastpakken, pure nostalgie in je handen. De geur van roest en oude boeken opsnuiven en verschrikkelijk lachen om de gekke dingen die we tegenkomen.

We laten een sticker ‘gereserveerd’ op het bankje plakken voordat we bij de volgende uitdragerij binnenlopen. Deze winkel is wat meer georganiseerd, wat netter en wat meer opgepoetst. Ook hier staat het vol met fantastische spullen, al vallen de banken allemaal tegen. We houden het snel voor gezien.

We keren terug naar het gereserveerde bankje. Het mag nog even blijven staan tot we het kunnen ophalen met de aanhanger en naar Amsterdam kunnen brengen. Tevreden rekenen we af, de dag second hand shopping is welbesteed.

 

 


 

%d bloggers liken dit: