Kerstverhalen, daar stond mijn vader bekend om. Geen ‘kerst’-kerstverhalen, maar toespraken die gehouden moesten worden, brieven van ettelijke dicht-beschreven kantjes, epistels op ansichtkaarten. Het hele jaar rond. Kerstverhalen zijn ons met de paplepel ingegoten.

Laat ik nu dan een kerstverhaal maken van oude herinneringen die mij elk jaar in deze tijd weer levendig door een donker-roze gekleurde bril voor ogen staan.

Herinneringen aan de wintersport in de kerstvakanties. Aan die ansichten met besneeuwde landschappen erop, een stoeltjeslift of kabelbaan en her en der verspreid wat skihutten en appartementenhotels met een kruisje erbij getekend ‘hier zitten we’. Ettelijke moeten we er, inderdaad compleet met kerstverhaal, verstuurd hebben.

Wij, de kinderen, stonden de hele dag op ski’s en zaten ’s avonds met tintelende voeten van de strakke skischoenen bij de open haard te lezen. Een grote tas met stapels boeken uit de bieb werd elk jaar meegezeuld. We deden een spelletje scrabble of patience, luisterden naar oudejaarsconférences van Wim Kan en Toon Hermans. ‘Wat ruiuiuist er in het struiuiuikgewas…’.

Een grote verlichte kerstboom stond op het plein voor de kerk. De geur van houtblokken, dennentakken en kaarsvet hing in huis. In het donker galmden de vele kerstklokken van de dorpen door de vallei van Kleinwalsertal, weerkaatsend tussen de bergen. Dan ging ik met pa naar buiten om te luisteren naar het gebeier, kijkend naar de vele lichtjes en de heldere sterren boven ons. Knerpende sneeuw onder de moonboots. Kerstmis kreeg voor mij de betekenis van warmte in de kou, veel licht en lichtjes, sneeuw, klokkengebeier.

’s Avonds kwamen groepjes kinderen liedjes zingen aan de deur, ons met ‘Frohe Weihnachten und ein gutes neues Jahr’ en ‘Herzliche Glückwünsche’ al het goede toewensend. Lampionnetjes in de sneeuw, zoveel beter dan Sint Maarten in de regen.

Op oudejaarsavond middernachtelijk vuurwerk, losbarstend van alle kanten van de berg. Van de hellingen schoten de gekleurde pijlen de lucht in, de knallen dreunden echoënd door de nacht. Vanaf het hoogste skistation kwam een fakkeloptocht naar beneden skiën.

Weer stonden we buiten in de sneeuw naar de lucht te kijken. Een kerstverhaal van rooskleurige herinneringen werd geboren.


 

%d bloggers liken dit: