Souvenirs zijn in de meeste letterlijke zin des woords: herinneringen. Aandenkens als het sterrenflonkerende zand in een plastic flesje. De glinsterstenen uit Zuid Frankrijk liggen overal in huis, zomerzon-herinneringen. Hier is het een enkele schelp die fonkelt in het zand. Souvenirs zijn kleuren, stenen, schelpen, zand. Geuren, die de ziel raken. De geur van geluk, vrijheid, een omhelzing.

Voor de thuisblijvers nemen we van her en der cadeautjes mee. Voor onszelf tastbare herinneringen het houtsnijwerk uit Chiang Mai, de bronzen bel uit Cambodja, de Kwan Yin, schelpen en zand. Drie miljoen foto’s. Vooral aandenkens in verhalen, woorden, gekleurd door een roze bril. ‘Een wereld van woorden kan nooit waar zijn’ lees ik in een roman. En wat dan nog?

Ik zal aan dit avontuur terugdenken aan de zon, de vogels die me ’s morgens wakker zingen, de krekels bij schemering en de kikkers bij nacht, de bloemen, de kleuren, aan de vrolijkheid, de vriendelijkheid, de malligheid. Aan de mooie dingen die we gezien en beleefd hebben, de gekke dingen, de wonderlijke, onbegrijpelijke, vreemde dingen.

Dan zal ik terug willen naar iets wat er slechts gedeeltelijk was, met de zonnebril van ‘weet je nog, toen alles zonnig, warm en leuk was’, en vergeten zal ik de regen, telkens weer die harde wind, de sombere wolken. Ik zal de rotzooi in de goot en op straat, het vervuilde strandzand, de rioolluchten, het verkeer, het lawaai, de stank, de uitlaatgassen hier laten en ze verstoppen in een donker hoekje op de zolder van mijn geest. Ik zal de neerslachtige en mopperdagen, de baal- en heimweedagen verdringen, zodat ze geen deel meer uitmaken van mijn herinneringen.

Wat je overhoudt is dan misschien rozengeur en schone schijn, maar wel -veel- zonnige souvenirs die verhalen van een mooie episode.

Het zal de eerste tijd na thuiskomst zijn als de eerste schooldag na de vakantie: iedereen zal willen weten hoe we het gehad hebben, wat we beleefd hebben. Alsof ik al deze voorgaande verhalen opnieuw ga vertellen, wat ik graag zal doen.

Een terugblik op enkele hoogtepunten uit pak ‘em beet 65 blogs:

kop we hebben een huis

We hebben een huis

songkran 2

Songkran, wat een feest

kop een vak apart 4

Een ongeluk zit in een klein hoekje, boem is hó

kop weer wat geleerd 2

Weer wat geleerd

kop angkor wat 2

Angkor wat geweldig mooi

kop nl vereniging

De Nederlandse Vereniging

kop tempels en tuktuks (2)

Tempels en tuktuks

kop bikes en boats

Bikes en boats

kop elephant sanctuary

Olifanten knuffelen

kop de mist in

Ik verzin ook eens wat


Citaat: Boekenapotheek aan de Seine © 2011, Nina George, uitgeverij Luitingh – Sijthoff BV, Amsterdam


 

%d bloggers liken dit: