Als een fakir in zijn boekenkast vlieg ik op mijn stretcher, ver weg naar exotische oorden of het hoge Noorden, terwijl de zee onder me voortkabbelt. Hoe meer vrije tijd ik heb, hoe meer ik lees.

Poëtische woordenkettingen, doordrongen beschrijvingen van land of volksaard, schrijvenderwijze inzichten in zielenroerselen. Ik las ware woorden van een emigrant: ‘als penverslaafde ben ik veel te bang het contact met de Nederlandse taal te verliezen’.

Sommige schrijvers zijn geboren met suiker op de tong, stroop als inkt, zoetgevooisde poëzie druipt van het papier. Anderen hebben rode pepers in het bloed, scherpe zintuigen en scherpe zinsneden kleuren weelderig de bladzijden. Er zijn koukleumen die, met op de pennen alle bijvoeglijk naamwoorden die ze kennen als bladvulling, de wereld wollig warm willen samenbreien.

Toegegeven: er zijn er ook die proberen te rolschaatsen op grind. Hortend en stotend, piepend en knarsend bewegen ze zich schreeuwend op het rulle schrijverspad, onder het slaken van overvloedige uitroeptekens. Je hebt de op woelige baren schrijvende zeilers die grammatica en tijden met een korrel zeezout nemen, net hoe de wind staat.

Wat maakt een verhalenschrijver tot een verteller, die je in je bast weet te raken? Waar halen goede schrijvers hun inspiratie vandaan? Hoe meer ik lees, gedichten, romans, filosofie, verhalen en reisverslagen, hoe meer ik wil leren. Schrijven. Of is het andersom: hoe meer ik wil leren schrijven, hoe meer ik lees?

Gelukkig heb ik met mijn volgeladen e-reader aan leesvoer geen gebrek. Van boekwinkels hoef ik het hier namelijk niet te hebben. Die hebben vooral toeristisch aanbod, een enkele Engelse bestseller van Dan Brown en dan heb je het wel gehad. Een Thai zul je zelfs op vakantie niet zien lezen, hooguit een krant. In Nederland is ‘de leeszaal’ ook al praktisch uitgestorven, maar hier? Een bibliotheek als sociaal ontmoetingspunt kan ik in de Thaise cultuur niet rijmen.

Toch vind ik warempel een particuliere bieb met Nederlandse en Engelstalige boeken in Jomtien. Op dinsdagochtendvroeg op afspraak geopend. Als ik door al mijn boeken heen ben, zal ik daar eens een bezoekje gaan brengen.


De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast © 2014, Romain Puertolas, uitgeverij de Bezige Bij

Altijd Noorwegen © 2016, Gerrit Jan Zwier, Uitgeverij Atlas Contact


 

%d bloggers liken dit: