Wanneer eindelijk het Songkran-water uit mijn oren is verdwenen en het geluid van de vogels het stadsrumoer weer overstemt, gaan we weer over tot de orde van de dag, met altijd maar die vraag: wat eten we vandaag?

De Thai zijn bezeten van eten, totaal geobsedeerd door voedsel. Om de anderhalve meter struikel je op straat over de foodstalletjes, om de andere winkel is er een supermarkt en op het strand lopen de venters achter elkaar aan zodat je bij de ene je vis-voorgerecht, bij de volgende je vlees-hoofdgerecht en bij de laatste het vers-fruit-toetje kunt kopen, en als tussendoortje wat losse gamba’s of maiskolven. Voor 3x nix. Nee, eten vinden is geen probleem.

Een menukaart bevat meestal tientallen pagina’s. Wel even zoeken tot je een Engels menu hebt: Thai, Chinees of Russisch zijn niet de letters die we snappen en de plaatjes zien er nog verwarrender uit. Ik hoef eigenlijk niet op de kaart te kijken, iets zonder vlees of vis staat er slechts in een heel enkel geval op.

Met lief lachen en vragen ‘no meat, no fish’ kun je zelfs in een seafood restaurant nog wel iets te eten krijgen. Zodra het voedsel betreft is men creatief en wordt er ter plekke iets verzonnen. Al komen de vegetarische varianten meestal neer op veggie pad thai, fried rice with egg of fried vegetables and white steam rice, ‘nee’ verkopen zal men nooit doen. Ik kan ook niet té kieskeurig zijn en evenmin kan ik garanderen dat alles wat ik daar eet 100% vega klaargemaakt wordt. Oestersaus of koken in niet nader gespecificeerde bouillon… ik moet me er maar niet al te druk om maken. Anders moet ik strax nog zelf gaan koken.

Gijs heeft al snel op de route naar zijn werk een vegetarische afhaal-toko ontdekt. Wat hij allemaal in kleine zakjes mee krijgt, is genoeg voor drie dagen. En lekker pittig, en vers, en veel groenten. Op te warmen in de magnetron. Deze winkel verkoopt ook allerlei soorten sojadingen, tofu blokken of ballen, witte rijst, bruine rijst, gedroogde paddenstoelen, groente, sojasausjes en joost-mag-weten-wat-nog-meer voor als je het in je hoofd zou willen halen zelf te gaan koken.

De Indiase keuken is in Pattaya in ruime mate vertegenwoordigd en op die spijskaarten staan volop vegetarische curry’s en thali’s. Van mild tot spicy tot very hot, meestal aangeduid met rode pepertjes. Helaas, helaas kunnen we ons dit niet dagelijks veroorloven, zelfs hier in Thailand niet.

Yasmins verjaardag vieren we bij Saras waar we vanaf het dak van de mall over de baai van de zonsondergang (ploep, weg issie) genieten. Feitelijk geen Indiaas sfeertje, maar erg goed, scherp vegetarisch eten en natuurlijk verse mango juice.

Op onze trouwdag gaan we ons te buiten bij Ali Baba, een luxere Indiase tent downtown. Verrukkelijke gerechten, veel te veel, dus doggie bag mee naar huis en de volgende dag nog een keer lekker eten.

De vraag: ‘gaat dat nou nooit vervelen, dat scherpe Thaise voer en altijd maar rijst?’ beantwoorden we grif met ‘nee’. Alsof er niet duizenden Hollanders zijn die nog altijd groente, aardappelen, jus en vlees eten.  Of, voor de veggie’s onder ons, met een gruttenlapje, mahoniehouten ballen of oma’s paté. Elke dag. Dat gaat hen ook niet vervelen, net zomin als de rijst en de mie voor ons saai wordt. En áls we dan eens iets anders willen, kunnen we altijd nog naar de Pizza Big, de trendy bar in de straat of de Mac.


%d bloggers liken dit: